Vart är vi på väg?

Tutan löd högt, bromsarna tjöt. En stor svart skåpbil tvingade sig in precis framför mig i rondellen. Mitt hjärta började slå snabbare. Nätt och jämt kom den svarta skåpbilen igenom. Jag ser snabbt föraren i den svarta skåpbilen, en ung man som vänder sig om, han visar sitt långfinger.

Barn och ungdomar som mobbar andra pga att dom tycker att dom inte har rätt märken på kläderna, inte åker utomlands tillräckligt ofta, är för långa eller för korta, är för runda eller för smala. Barn och ungdomar som öppet visar sitt hat mot andra som vågar vara sig själva. Barn som har hittat sin grund och vill växa sig starka i den.

Barn som lär sig i sin vardag att i skolan få slag i magen, i ansiktet eller bli jagade av andra arga barn. Få höra ord som gör ont och ger djupa sår i själen.

Vad krävs för att vuxna människor ska våga ta sitt ansvar i vardagen, i det lilla, hur vi beter oss mot varandra och mot oss själva? Att våga se vad som händer när vi drivs av våra egon. Egon som talar om att vi är något om vi har en fin titel, eller dyraste kläderna, reser utomlands minst 2 ggr om året. Man tror att man är bättre än andra, mer värd. Vad krävs att vi vuxna människor ska vakan upp och visa våra barn hur vi ska bete oss mot varandra?

Vad krävs för att vi i Sverige, i detta trygga land, ska vakna upp och verkligen se vilket ansvar vi alla har, inte bara för miljön. Med ansvar menar jag inte hur vi ser ut, hur mycket pengar vi har på kontot, vilken bil vi kör, inte heller vilka märken på kläder vi bär. Inte heller vilket ansvar vi har för vår yttre hygien, det är vi ganska duktiga på.

Men hur är det med vår inre hygien?

Krävs det en ny pandemi?

En pandemi som tvingar oss till att stanna upp i vardagen. Som gör att vi inte kan leva som vi alltid har gjort. Inte kunna bete oss som vi alltid har gjort.

Vi blir tvingade till att leva annorlunda.

Vågar du ta möjligheten till att reflektera? Vågar du hitta lugnet? Vågar du stänga ute bruset? Hitta tystnaden! Vågar du se på dig hur du beter dig mot andra? Vågar du se på dig hur andra uppfattar dig?

Vågar du se vart vi är på väg?

Vågar du ta ditt ansvar?

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *